Ženski lobi Slovenije se iz protesta ne bo udeležil podelitve državnega odlikovanja

Objavljeno: .

Ženski lobi Slovenije se iz protesta ne bo udeležil podelitve državnega odlikovanja društvu SOS telefon, ki ga bo podelil predsednik države, zaradi njegovih seksističnih izjav v javnosti na maturantski paradi 22. maja v Ljubljani. 

Ženski lobi Slovenije je bil pobudnik za podelitev državnega odlikovanja SOS telefon, a se današnje podelitve ne bo udeležil iz protesta proti seksističnim, javno izrečenim besedam predsednika države g. Pahorja na maturantski paradi, ki postavljajo pod vprašaj njegov odnos do enakosti žensk v naši družbi in spoštovanja ženskih pravic kot človekovih pravic. Njegovo vedenje in izjave niso vredne predsednika države, a so odraz družbene stvarnosti, ki bi jo naj tudi predsednik države spreminjal s svojimi besedami in dejanji.

Društvo SOS telefon je bila prva ženska nevladna organizacija, ki se je zavzemala za pravice žensk in otrok v Sloveniji, nastala na aktivističnih in feminističnih temeljih in bila prva, ki se je javno in jasno postavila za pravice žensk in otrok. Že 25 let si prizadeva za preprečevanje nasilja nad ženskami in otroki in njihovi učinkoviti pomoči. Državno odlikovanje medalja za zasluge Republike Slovenije prihaja v prave roke.

 

izjava