Čestitke društvu SOS telefon

Objavljeno: .

Iskrene čestitke začetnicam in ustanoviteljicam, kolegicam iz društva SOS telefon, vsem zaposlenim in prostovoljkam za 25 letnico delovanja SOS telefon, za katerega bodo danes prejele medaljo za zasluge Republike Slovenije. Želimo vam še mnogo uspešnih in delovnih let!I

 

Danes prejme Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja visoko odlikovanje Republike Slovenije, medaljo za zasluge, za petindvajset let sistematične, strokovne in zavzete pomoči ženskam in otrokom, žrtvam nasilja.

Letos mineva 25 let od ustanovitve prvega slovenskega SOS telefona za ženske in otroke žrtve nasilja, ki ga vodi Društvo SOS telefon. To društvo je v marsičem oralo in preoralo ledino. V času njihovega nastanka nasilje še ni bilo prepoznano kot ena od najbolj razširjenih kršitev človekovih pravic žensk. Niti javnosti, niti uradni politiki ni bilo in še danes ni povsem jasno, da gre za eno najhujših strukturnih ovir pri doseganju enakosti spolov, varno skrito za nevarnimi stenami domov ali zamolčano kot problem, s katerim se ženske vsakodnevno spopadajo ne samo v privatnem življenju, ampak tudi na delovnem mestu, na ulici, celo v politiki. Še manj se javnost in politika zavedata strahotnih posledic nasilja nad ženskami in otroki ne samo za življenje žrtev, ampak tudi grozovitih stroškov, ki zaradi ne preprečevanja in nekaznovanega nasilja nad njimi nastajajo v javnih sredstvih in tudi v vse občem družbenem razvoju.

Novo žensko gibanje, ki je vzniknilo v času demokratizacije pred prvimi več strankarskimi volitvami, je pogumno postavilo to vprašanje na dnevni red javnosti in velike politike in v nenehnih prizadevanjih za ozaveščanje, usposabljanje, preprečevanje in kaznovanje nasilja nad ženskami in otroki, vsem oviram in težavam navkljub, odločno in uspešno vztraja že polnih 25let.

Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja je bilo ena od prvih civilnodružbenih pobud v tranzicijski Sloveniji, ki se je bila sposobna strukturirati kot delujoč, neodvisen, na feminističnem razumevanju nasilja zasnovan mehanizem pomoči ženskam in otrokom, žrtvam nasilja.