Ob 8. marcu poziv ŽLS vsem naprednim ženskam v Sloveniji

Objavljeno: .

Minulo leto nas je ponovno opozorilo, da ni nič, kar smo si priborile v preteklosti, varno in pridobljeno za zmeraj.

Morale smo se odločno postaviti:
- za ohranjanje svoje ustavne pravice do svobodnega odločanja o rojstvih otrok pri nas in s solidarnostjo do Poljakinj,
- za ohranjanje dostopnosti z javnimi sredstvi zagotovljene hormonalne kontracepcije,
- za enake najnižje pokojnine, ki naj bi jih po prvotnem predlogu vlade dobili le moški, ki so za polno pokojnino delali 40 let;
- leto dni je trajalo, da smo dosegle od pristojnih organov, da so nastopili proti zavajanju v oglaševanju pri reklamah za kondome,
- morale smo protestirati proti seksizmu, ki se je razbohotil na mariborski univerzi, in proti nasilju nad ženskami, doma, pri delu, v politiki, iz dneva v dan!

 

Raziskave nas nenehno opozarjajo: v najbolj razširjenih medijih imamo ženske možnost vsebinsko povedati svoje mnenje in predstaviti svoje predloge trikrat manj pogosto kot moški.

41% žensk in 17% moških tedensko dela več kot 70 ur, pri čemer gre delež presežnih ur pri ženskah še vedno predvsem na rovaš našega neplačanega dela iz ljubezni- nevidnega dela v domu in za družinske člane, ki nas potrebujejo – otroke, bolne, nemočne starejše. Zakon o dolgotrajni oskrbi pa spet ni našel poti v reformo zdravstvenega in invalidskega zavarovanja, namesto tega pa poslušamo predloge o obnovi obveznega služenja vojaškega roka, ki naj bi bil seveda, saj smo vendar enakopravne, obvezen tudi za ženske!

Evropska unija je zmedena in je izgubila kompas! Nima več strategije za enakost spolov, čeprav v poprečju ženske delajo dva meseca dlje, da dosežejo poprečje moške letne plače, pokojninska vrzel pa je 38% in se povečuje. EU se ukvarja z Brexitom in volitvami v najpomembnejših članicah, kjer pretijo veliki prodori desnih populistov. Na njihovih praporih, enako kot pri nas doma, je z velikimi črkami zapisana obnova "naravnih" vlog žensk v družbi, njihova vrnitev k otrokom, kuhinji in cerkvi!

Orodje, ki je k temu največ pripomoglo, pa je proizvedla sredinska ekonomska politika, ki že tri desetletja soglasno pridiga nižje davke na profite, privatizacijo javnih storitev – šolstva, zdravstva, socialnega varstva, umik nacionalne države iz organiziranja družbene solidarnosti in od skrbi za enakost in socialno varnost lastnih državljank in državljanov, sproščanje trga dela, prekariat. Skoraj osemdeset odstotkov vseh novih zaposlitev v Sloveniji je takih, da zaposlenim otežujejo uživanje ali jim celo odrekajo pravice, ki so jih deležni zaposleni v polnih, rednih zaposlitvah. Prekarno zaposlene matere nimajo pravice do vrnitve na delovno mesto po porodu !

8. marec, dan, ko ženske vsako leto izmerimo "daljo in nebeško stran", je zato letos priložnost, da v Ženskem lobiju Slovenije pozovemo vse napredne ženske v Sloveniji: povežimo se, sodelujmo, samo skupaj si lahko izborimo družbo, v kateri bodo ključne, delujoče vrednote resnična enakost, vzdržen razvoj in mir.

Sonja Lokar
Ljubljana, 8. marec 2017