29.722 upokojenk bo prejemalo najnižjo pokojnino in ne le 10.000 po prvotnem vladnem predlogu

Objavljeno: .

Državni zbor je danes na svojem aprilskem zasedanju sprejel dopolnjeni zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2C), s katerim je določil najnižjo pokojnino v višini 500€ za vse upokojenke in upokojence, ki so se v preteklosti upokojili z zakonsko zahtevano polno pokojninsko dobo. S tem bo po besedah ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zagotovljena osnovna socialna varnost upokojenk in upokojencev. Tako je bil popravljen prvotni vladni predlog, ki je bil diskriminatoren do upokojenk, saj ni upošteval, da so se ženske v preteklosti po zakonu upokojevale z različno zakonsko predpisano pokojninsko dobo od tiste za moške. 

 

Na to smo med prvimi, že 6. januarja opozorile v Ženskem lobiju Slovenije in skupaj s slovenskimi strokovnjakinjami za enakost spolov poslale pismo predsedniku vlade in ministrici za delo s predlogom rešitve, kot je bila zdaj sprejeta. In nato še enkrat 1. februarja, pred sejo matičnega odbora Državnega zbora, ko bi ta naj odločal po skrajšanem postopku v začetku februarja. Odločanje o prvotnem predlogu je bilo odloženo.

Danes sprejeti zakon je bistveno dopolnil prvotni predlog Vlade iz decembra 2016, ki je nastal na predlog Zveze društev upokojencev Slovenije in je predvideval najnižjo pokojnino v razponu od 470 do 500€ glede na izpolnjenih 37 do 40 let pokojninske dobe, a le za starostne in invalidske pokojnine. Najnižjo pokojnino bi po izračunih prejelo 31.800 vseh upokojencev, od tega le približno 10.000 upokojenk, čeprav jih je bilo med prejemnicami pokojnin pod 612€ kar dve tretjini. Po novih izračunih ZPIZ-a bo zdaj prejemalo najnižjo pokojnino 45.291 upokojencev, od tega 29.722 upokojenk. Zakon začne veljati 1. oktobra letos.