Kdo bo odločil izid aprilskih volitev?

Objavljeno: .

 

Razlike med, pogojno rečeno, konzervativnim in progresivnim delom slovenskega volilnega telesa so že od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji leta 1990 stabilne: 40% proti 60% . Med 5 in 10 odstotkov volivk in volilcev se seli med obema poloma, ostali se vrtijo v svojem polu in drsijo med strankami sorodnega svetovnonazorskega pola. Toda izid volitev v prvi vrsti določi volilna udeležba in zelo pogosto razmeroma majhen odstotek tistega dela volilnega telesa, ki se premika med obema poloma.  

 

Koliko kandidatk bo izvoljenih v državni zbor?

Objavljeno: .

 

Kandidatne liste za prihajajoče državnozborske volitve so znanein potrjene.Hiter pregled deleža kandidatk pokaže, da je 35-odstotna minimalna kvota, ki je po črki zakona obvezna za oba spola, še vedno nujna predvsem zato, da se zmanjša diskriminacija žensk in zagotovi njihova večja zastopanost na kandidatnih listah.

 

Za neodvisne javne medije

Objavljeno: .

Podpora ŽLS neodvisnim, profesionalnim javnim medijem - javni televiziji in radiu Slovenije

Vsem kritikam javnosti in izrecnemu nasprotovanju gledalk in gledalcev zaradi grobega političnega poseganja v program in posamične oddaje javne RTV Slovenija, vlada in njeni služabniki dokazujejo, da putinizem ne živi samo v Rusiji!

V decembru lani smo že protestirale proti vladni podreditvi programskega sveta RTV in pojasnile, zakaj  morajo ustvarjalke in ustvarjalci programa javne televizije bolj kot strankarsko politiko in politike imeti pred očmi imperativ javnega dobrega in s tem  vzpodbujati in podpirati ozaveščeno in kritično državljansko držo ljudi. Televizija Slovenija tega ne more v polni meri uresničevati, ker jo strankokracija nenehno potiska v vlogo dekle vsakokratne vladajoče koalicije.

Predvolilne zahteve poslane političnim strankam

Objavljeno: .

 

Ženski lobi Slovenije je skupaj z nevladnimi organizacijami in posameznicami pripravil predvolilne zahteve, ki so bile 14.2.2022 poslane političnim strankam. Zahteve enakosti spolov pokrivajo naslednja področja: izobraževanje, delo, preprečevanje nasilja nad ženskami in otroki, zdravje in participativna demokracija. Budno bomo spremljale vključevanje naših zahtev v svoje programe, s katerimi bodo nastopile na državnozborskih volitvah.  Enakost spolov je temelj demokracije in ne njena nadgradnja!