Ženski lobi Slovenije (ŽLS) in Evropski ženski lobi (EWL) se iskreno zahvaljujeta vsem evropskim poslankam in poslancem, ki so danes izglasovali Direktivo EU o boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini.

 

Vse poslanke in poslanci iz Slovenije v Evropskem parlamentu so glasovali ZA sprejetje direktive. Vsem se iskreno zahvaljujemo.

 

Hvala tudi vsem organizacijam za pravice žensk, predanim aktivistkam na terenu, tako v Sloveniji kakor tudi po vsej Evropi, feminističnim nosilkam in nosilcem odločanja, katerih neomajna predanost je dosegla vrhunec s prelomnim sprejetjem prve direktive EU o boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini v Evropskem parlamentu. To pomeni, da bodo imele vse ženske in dekleta enake minimalne pravice do zaščite, ne glede na to, kje v Evropi živijo.

 

Ministrica Andreja Katič je ob sprejetju direktive dejala: »Posebej se bom zavzemala za čimprejšnji prenos direktive v naš pravni red, četudi je rok za implementacijo te direktive v letu 2027. Nasilje nad ženskami in nasilje v družini pomenita kršitev človekovih pravic in predstavljata diskriminacijo. Obžalujem le, da v besedilo direktive ni umeščena inkriminacija posilstva na podlagi odsotnosti privolitve, vendar je direktiva močno zavezana tudi prevenciji na tem področju, še posebej glede sprejemanja in ozaveščanja o pomenu modela soglasja, kar je korak v pravo smer.«

  

Ta izjemen dosežek je rezultat desetletij kolektivnega zagovarjanja članic EWL, ki so se neutrudno zavzemale za pravice in varnost žensk in deklet po vsej Evropi. Najgloblje izražamo hvaležnost vsakemu posamezniku in organizaciji, ki je prispevala k zgodovinski uresničitvi enega od prednostnih ciljev EWL od njegove ustanovitve pred 35 leti.

 

"Neizmerno smo ponosni na ta zgodovinski dosežek v našem nenehnem boju za enakost med ženskami in moškimi ter izkoreninjenje nasilja nad ženskami in dekleti," je dejala predsednica Evropskega ženskega lobija Iliana Balabanova. "Sprejetje te direktive je ključni korak k zagotavljanju varnosti in zaščite žensk in deklet na vseh področjih življenja, tudi na spletu."

 

"Ta direktiva določa ključne obveznosti za vse države članice EU, da spoštujejo svoje pravne obveznosti in politike za odpravo nasilja nad ženskami. Države članice pozivamo, naj nemudoma uvedejo ta sklop celovitih pravil za reševanje življenj žensk in deklet," je dejala Mary Collins, generalna sekretarka EWL.

 

"Države članice morajo upoštevati nepogrešljivo strokovno znanje ženskih organizacij in ženskih specializiranih služb v prvi bojni vrsti, ki obravnavajo vse oblike nasilja nad ženskami ." je dejala Laura Kaun, direktorica politike in kampanj EWL.

 

Ob praznovanju tega pomembnega mejnika Evropski ženski lobi obžaluje, da je Evropski Svet blokiral več ključnih vidikov direktive, zlasti razburljivo odločitev, ki sta jo uvedli Francija in Nemčija, da izključita člen 5 o usklajeni opredelitvi posilstva na podlagi privolitve v skladu s standardi Istanbulske konvencije. "To je popolnoma hinavska in strašna zamujena priložnost, da zaščitimo ženske in dekleta pred eno najbolj grozljivih oblik nasilja in se lotimo sramotne ravni nekaznovanosti storilcev. Zgodovina bo dokazala, da je spolno nasilje vprašanje EU, na katerega nobena država ni imuna, ter strategija za nadzor in utišanje žensk. Nujno je imeti najboljša zakonodajna orodja za preprečevanje in zagotoviti, da imajo osebe, ki so preživele nasilje, dostop do pravnega varstva in odškodnine zdaj! " pravi Irene Rosales, višja svetovalka za politiko pri EWL.

 

Ženski lobi Slovenije (ŽLS) kot kolektivni član Evropskega ženskega lobija (EWL) ostaja zavezan nadaljnjemu izboljševanju Direktive in razširitvi njenega področja uporabe. Še naprej se bomo zavzemali za priznanje nasilja nad ženskami kot kaznivega dejanja EU, vključno s posilstvom, spolnim nadlegovanjem na delovnem mestu, prisilno sterilizacijo in celotnim obsegom spolnega in reproduktivnega nasilja nad ženskami.

 

Ponovno potrjujemo svojo predanost spodbujanju pravic žensk in odpravi vseh oblik nasilja nad ženskami. Skupaj si bomo še naprej prizadevali za Evropo, v kateri bo vsaka ženska in dekle varna, brez nasilja in diskriminacije.

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka