Ženski lobi Slovenije izraža solidarnost in se pridružuje obžalovanju Inštituta 8. marec, zaradi vandalskega razdejanja njihove stojnice v Ljubljani, kjer smo zbirale_i podpise za dostopen in varen splav za vse ženske, ki živimo v EU.

 

Najboljši odgovor na nekulturno nestrpnost je še močnejši zagon naše pobude. Vsakdo, ki se ob tej novici zgrozi in razjezi: podpiši pobudo Moj glas, moja moja odločitev, če je še nisi. Povabi svoje domače, prijateljski in sosedski krog, ki tega še ni storil, da se pridruži. Naš odgovor bo million zbranih podpisov in EU, kjer nobeni ženski ne bo več treba umreti zaradi tega, ker so ji odrekli varen splav. 


Za ženski lobi Slovenije, Vaša Sonja Lokar, predsednica 



Inštitut 8.marec je 14. oktobra 2024 sporočil: 

 

Kljub napadu gremo srčno naprej

Oglej si izjavo Nike Kovač

 

Dragi ljudje,

v petek zjutraj nas je pričakalo zaskrbljeno sporočilo prostovoljcev, ki so začeli z dežurstvom na stojnici v centru Ljubljane. Stojnica, kjer prostovoljci zbirajo podpise za varen splav, že nekaj mesecev stoji na nabrežju Ljubljanice. Ponoči pa se je zgodila grozna stvar.

 

Majhna skupina skrajnežev je ponoči vandalizirala stojnico, strgali so plakate, jih polepili z nalepkami zavoda Živim in pod enim od plakatov pustili sliko prebodenega srca in citatov v latinščini, ki v prevodu zvenijo grozeče.

 

Naše delovanje temelji na prijaznosti, skupnosti in pozitivnih spremembah, ko pa je prostovoljce pričakala razdejana in prelepljena stojnica, je bil občutek neprijeten, pojavi se strah. Strah, ker je to le en dogodek v nizu nadlegovanj.

 

Najprej o tem nismo hoteli govoriti, želeli smo nadaljevati s kampanjo in stisniti zobe, nismo hoteli dajati legitimnosti napadalcem. Vendar se zavedamo, da se takšni napadi lahko stopnjujejo in privedejo do še večjega nasilja.

 

V kampanji za varen in dostopen splav po EU smo že prejeli grozeča sporočila na spletu, obiske in napade na prostovoljce na stojnicah, vandaliziranje stojnic, kar pa se lahko prelevi tudi v fizično nasilje, kot smo videli v preteklih kampanjah.

 

Ne smemo pozabiti, da večina ljudi v Sloveniji podpira pravico do splava, po Evropi smo zbrali že več kot 650.000 podpisov, gradi se evropska skupnost in ko se pogovarjamo s koordinatorji po terenu, nam poročajo, da podpise oddajajo najrazličnejši ljudje.

 

Prostovoljka s Ptuja pravi, da ljudje na poti z maše oddajajo svoje podpise in govorijo o pravici do splavu kot nekaj kar nam je skupnega. Prav to je smisel naše kampanje.

Čeprav smo si različni po veroizpovedi in strankah, ki jih volimo, po Sloveniji in Evropi obstajajo skupne vrednote. To je boj za dostojno življenje vseh, za skupnost in za to, da ženske po Evropi ne umirajo, ker nimajo dostopa do zdravstvenih storitev.

 

Ta dogodek nas je pretresel in težko nam je, vendar gremo naprej. Veliko več je lepih zgodb, zbrati moramo milijon podpisov in nihče nas ne bo pri tem ustavil.

Skupaj lahko naredimo nekaj dobrega in spremenimo življenja več milijonov žensk v Evropi.

 

Hvala, ker ste z nami.

Vaš Inštitut 8.marec

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka