V Dobrniču smo 13.10.2024 z zanimivim dogodkom obeležili
81. obletnico 1. kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze. 
 
Skoraj 1000 obiskovalcev sta pozdravili predsednica Društva Dobrnič 
dr. Vera Klopčič in županja Mateja Povhe.
 
Slavnostna govornica je bila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, ki se je v svojem govoru poklonila pomembnemu dogodku v naši zgodovini, 1. kongresu Slovenske protifašistične ženske zveze, ki se je kasneje preimenoval v Antifašistično fronto žensk (AFŽ). Izrazila je spoštovanje in občudovanje do žensk, ki so se sredi vojne vihre v drugi svetovni vojni 16., 17. in 18. oktobra 1943 zbrale v Dobrniču. V svojem nagovoru je poudarila pomembnost ohranjanja spomina na zgodovinske dogodke, pomembnost umetnosti in kulture v vseh obdobjih, tudi v temnih časih zgodovine ter pozvala k iskrenemu trudu vseh za iskanje miru in končanje genocida v Gazi ter koncu vojne v Ukrajini. 
Citat Asta Vrečko
 
 
Kulturni program so oblikovale učenke PŠ Dobrnič
in Marjetka Popovski s pevkami Cvet v laseh
in glasbenikoma Miranom Pečečnikom ter Markom Petelinom.
Marjeta Popovski
 
 

Proslavo je organiziralo Društvo Dobrnič s pomočjo Občina Trebnje in Združenja borcev za vrednote NOB Trebnje. 

 


Pred dogodkom smo na tej spletni strani objavili:

Vabilo na 21. pohod po odseku E7 - Poti Mare Rupena - nedelja, 13. oktober 2024

Prenesite Dobrnic-zlozenka_2024-web

 

 

 

 

Mara Rupena Osolnik (1918-2003) je bila učiteljica, partizanka, zavzeta borka za napredek podeželja in izboljšanje življenja žensk in otrok, nosilka spomenice 1941. Njena življenjska pot je opisana tudi v knjigi »Pozabljena polovica : portreti žensk 19. tega in 20. stoletja na Slovenskem«. V času druge svetovne vojne se je vključila v NOB.


Bila je sekretarka I. kongresa antifašistične ženske zveze/AFŽ, ki je potekal v oktobru 1943 v Dobrniču, ki predstavlja edinstven dogodek v takrat okupirani Evropi.  Po vojni je s konkretnimi projekti veliko naredila za boljše življenje vseh, ter za razvoj podeželja. Leta 2003 so na predlog dr. Mace Jogan in dr. Ane Barbič del evropske mednarodne pešpoti E7 poimenovali po Mari Rupena.


Pot ima dva kraka: krajši, 10 kilometerski, poteka od Žužemberka do Dobrniča, daljši, 22 kilometerski pa iz Dolenjskih Toplic. Oba kraka se združita v Dobrniču, kjer vsako leto v oktobru poteka slovesnost v spomin na I. Kongres ženske antifašistične zveze/AFŽ.  Letos bo proslava ob 81. obletnici Prvega kongresa SPŽZ v nedeljo 13.oktobra v Dobrniču in na ta dan bo organiziran pohod po poti Mare Rupena z izhodiščem iz Žužemberka, oz. iz  Dolenjskih Toplic s ciljem v Dobrniču, kjer se bodo pohodniki pridružili proslavi, ki se bo na ploščadi pred Gasilskim domom začela ob 12h.

 

 

LOKACIJA

Ženski lobi Slovenije

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

© 2024 Ženski lobi Slovenije. Vse pravice pridržane. Produkcija 5ka